Høst 2024
Årsskiftet 25/26
Oppstart: Høst 2024
Ferdigstilling: Årsskiftet 25/26
Areal: 4040 m²
Adresse: Johannes Bruns Gate 12
Arkitekt: LINK Arkitektur
Entreprenør: Brødrene Ulveseth
Eldoradogården Fronten Eldoradogården Fronten

Sentral plassering i Bergen sentrum.

Olav Kyrresgate er en av mest sentrale bygatene i Bergen, oppkalt etter byens grunnlegger Olav Kyrre. Gaten går fra midten på Vågsallmenningen i nordøst til Langes gate og Haakon Sheteligs plass på Nygårdshøyden i sydvest.

Omfattende forvandling for å tilpasse seg moderne behov

Med en totalrenovering som inkluderer tillegg av kontorer, restauranter, felles møterom og et treningsrom, vil bygningen ikke bare tilby moderne fasiliteter, men også bidra til å berike bymiljøet.

Per Erik Aadland | LINK Arkitektur

LINK Arkitektur er et av Skandinavias største arkitektkontorer med 500 medarbeidere lokalisert i 15 byer i Danmark, Norge og Sverige.

Nøkkelpunkter

  • Cirka 4040 kvadratmeter totalt.
  • Felles treningsrom
  • 2 restauranter
  • Kaffebar/næring
  • Felles møterom
  • Sykkelparkering og sykkelgarderobe
  • Bakgårdshage
  • Miljøstasjon

Prosjektinformasjon

Eldoradogården i Bergen sentrum gjennomgår en omfattende forvandling for å tilpasse seg moderne behov, samtidig som bygningen bevarer sin historiske karakter. Med en totalrenovering både innvendig og utvendig vil Eldoradogården tilby moderne fasiliteter samtidig som lokalene bevares med et historisk særpreg kombinert med dagens kvaliteter. Her tilbys kontorlokaler, restauranter, felles møterom og et treningsrom.

Vi er overbevist om at totalrenoveringen av Eldoradogården vil berike bymiljøet og forsterke strøkskarakteren i denne delen av Olav Kyrres gate. Bygningen vil ikke bare tilby moderne fasiliteter, men også bidra til å forbedre bymiljøet.

Bygget blir totalrenovert med fokus på bærekraftighet og tilgjengelighet. Fasaden etterisoleres, og det etableres fjernvarme for å forbedre miljøprofilen til bygget. Med energiklasse grønn B og BREEAM-klassifiseringen “Very Good” understreker prosjektet sitt engasjement for miljømessig bærekraft og kvalitet.

Tilbakeføringen av det historiske inngangspartiet, med dets karakteristiske preg, vil bidra til å gjenopplive bygningens historie og sjarm. Tiltak for å tilrettelegge sykkelparkering vil redusere avhengigheten av biler og fremme bærekraftig mobilitet. Det etableres avlåst sykkelparkering i bakgården, komplett med fasiliteter for sykkelvask. Direkte fra sykkelparkeringen kan ansatte benytte seg av garderobeanlegg med dusjmuligheter og tørkeskap. Den interne bakgården blir omgjort til en grønn lunge med benker og blomster, skapende et inkluderende miljø for de som jobber i bygningen.

Samlet sett vil disse tiltakene for Eldoradogården ikke bare revitalisere den eksisterende bygningsmassen, men også styrke fellesskapet og stedsidentiteten for området den befinner seg i.

Historie

Eldoradogården, lokalt kjent som Eldorado kino, har en rik og mangfoldig historie som strekker seg tilbake til 1860, da den ble bygget som Bergens Arbeiderforenings møtehus. Stiftet av betydningsfulle lokale skikkelser som generalkonsul Michael D. Prahl, var foreningens opprinnelige mål å støtte sine medlemmer i tider med sykdom og nød, noe som snart tiltrakk tusenvis av bergensere, representert ved hele 10 % av byens befolkning.

Bygningen, tegnet av Fredrik Hannibal Stockfleth, ble reist på Olav Kyrres gate etter en omregulering forårsaket av storbybrannen i 1855. Dens storhetstid som forsamlingslokale begynte med en innvielsesseremoni i 1860, der 2000 mennesker var til stede. Som byens største forsamlingslokale frem til 1883, huset den kulturelle arrangementer, inkludert opptredener av Ole Bull, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg, sistnevnte både debuterte og senere dirigerte flere konserter her.

Over årene forble Eldoradogården et sentralt kulturelt knutepunkt i Bergen, og i 1950-tallet tjente den som en kinosal under navnet Eldorado kino, hvor bergenserne flokket til for å se populære westernfilmer fra den tiden som Zorro og OK Corall. Bygningen gjennomgikk en omfattende ombygging i 1988, og den gamle kinosalen forsvant.

Olav Kyrres gate, hvor Eldoradogården står, er en av Bergens mest sentrale bygater, navngitt etter byens grunnlegger Olav Kyrre. Gaten strekker seg fra Vågsallmenningen i nordøst til Nygårdshøyden i sydvest, og har spilt en viktig rolle i byens utvikling, spesielt etter reguleringene som fulgte bybrannen i 1855. Dette området er rikt på historie, fra arkeologiske funn under gravearbeider til de mange kulturelle og sosiale hendelsene som har funnet sted i Eldoradogården gjennom tidene.

BREEAM Sertifisering

Eldoradogården står ved en spennende skillevei i sin historie, med mål om å revitalisere den eksisterende bygningsmassen og oppnå BREEAM-klassifiseringen “Very Good”. BREEAM, eller Building Research Establishment Environmental Assessment Method, er anerkjent globalt som en standard for å evaluere bærekraft i byggprosjekter. Denne sertifiseringen tar for seg ulike aspekter av byggdesign og drift, som energibruk, vannforvaltning og kvaliteten på innemiljøet.

Eldoradogården vil gjennom en rekke bærekraftige tiltak ikke bare forbedre miljøkvaliteten, men også styrke fellesskapet og den lokale identiteten. Dette inkluderer alt fra energieffektive løsninger og bruk av bærekraftige materialer, til effektiv vann- og avfallshåndtering.

Ved å målrette mot en BREEAM-klassifisering “Very Good”, viser Eldoradogården et tydelig engasjement for miljømessig bærekraft og setter en høy standard for fremtidige byggeprosjekter i sitt område. Dette bidrar ikke bare til reduserte driftskostnader, men skaper også et bedre miljø for alle brukere av bygningen.

Bergens Arbeiderforenings møtehus Eldorado Kino Eldoradokino innvendig
Bilde 1 i Story.

Bergens Arbeiderforenings møtehus

Bygningen har en rik og mangfoldig historie som strekker seg tilbake til 1860, da den ble bygget som Bergens Arbeiderforenings møtehus.

Opprinnelig tegnet av Fredrik Hannibal Stockfleth

Bygningen ble reist på Olav Kyrres gate etter en omregulering forårsaket av storbybrannen i 1855. Dens storhetstid som forsamlingslokale begynte med en innvielsesseremoni i 1860

Stiftet av betydningsfulle lokale skikkelser som generalkonsul Michael D. Prahl

Foreningens opprinnelige mål å støtte sine medlemmer i tider med sykdom og nød, noe som snart tiltrakk tusenvis av bergensere, representert ved hele 10 % av byens befolkning.

Byens største forsamlingslokale

Frem til 1883 huset Eldoradogården kulturelle arrangementer, inkludert opptredener av Ole Bull, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg, sistnevnte både debuterte og senere dirigerte flere konserter her.
Bilde 2 i Story.

Eldoradogården, lokalt kjent som Eldorado kino

Eldorado kino var 50-tallets Mekka for alle bergensere som så westernfilmer. Epoken med Zorro og OK Corall. Eldoradogården var en institusjon. Den gamle kinosalen forsvant da bygget ble ombygd i 1988.
Bilde 3 i Story.

Omfattende ombygging i 1988

Bygningen gjennomgikk en omfattende ombygging i 1988, og den gamle kinosalen forsvant.

Kontakt oss

Spørsmål rundt prosjektet?

Bilde Jan Einar Åsbakk

Jan Einar Åsbakk
Prosjektsjef

Tlf: 99 24 46 57
jan.einar.asbakk@vfeiendom.no
LinkedIn

Ønsker du å leie?

Bilde Hilde Skaar

Hilde Skaar
Markedssjef og bærekraftsansvarlig

Tlf: 91 38 19 32
hilde.skaar@vfeiendom.no
LinkedIn