Text

Vestre Torggates musikalske arv fornyes i Castbergkvartalet

Bli med på reisen når vi skriver neste kapittel for denne kulturskatten. Vi ser frem til å se hvordan dette bygget vil inspirere nye generasjoner og fortsette å være et levende sentrum for kultur og næring.

Vestre Torggates musikalske arv trer inn i en ny æra. Gjør dere klare for en historisk forvandling i begynnelsen av 2026 – da presenterer vi Castbergkvartalet, en fusjon av fremtidsrettet design og rik historie, midt i hjertet av Bergen.

Vi gir nytt liv til det ærverdige bygget i Vestre Torggate 5-7, hvor hver stein bærer med seg historien om musikk og drømmer. Dette var stedet hvor fiolinisten Torgrim Castberg og Edvard Grieg skapte en musikalsk oase for Norges unge talenter tidlig på 1900-tallet, etableringen av Musikkakademiet, Norges første profesjonelle musikkutdanning for barn og unge utenfor Kristiania.

Bygget, tegnet av arkitekten Sigurd Lunde, stod klart i 1913. Med 450 elever, 20 lærere og en konsertsal i kjelleren som resonnerte med akkorder for 200 mennesker, var huset fylt med liv og toner. Castberg og hans familie bodde selv i byggets tredje etasje.

Castbergs drøm om å huse en musikkhøyskole møtte motstand, men hans visjon for Bergens musikkscene har overlevd tidens gang. Musikkakademiet ble grunnlaget for Griegakademiet, en betydningsfull del av Universitetet i Bergen i dag.

Nå er vi i ferd med å skape et nytt miljø for kreativitet og vekst, der Castbergs arv blir verdsatt og feiret. Castbergkvartalet skal stå som et monument for innovasjon, med moderne kontorer og en atmosfære som puster historie og fremtid.

Ved å forene Vestre Torggate 5, 7 og 9, samt Håkonsgaten 28A og Håkonsgaten 28B, tar vi sikte på å utvikle noen av byens mest tiltrekkende og bærekraftige arbeidsplasser. Bygningen vil også bli BREEAM-sertifisert – Norges ledende miljøsertifisering for bygg.

Vi er allerede dypt engasjert i å forme et nytt sted hvor virksomheter kan blomstre, ansatte kan trives, og kreativiteten kan blomstre. Forestill deg pauser på takterrassen med panoramautsikt, brainstormingsmøter i inspirerende omgivelser, eller sykkelturer til kontoret med topp fasiliteter.

Og det stopper ikke der. Vi ønsker at Castbergkvartalet skal være mer enn bare et arbeidssted – det skal være et pulserende samlingspunkt. Derfor åpner vi også dørene til en ny restaurant som ønsker alle velkomne.

Bli med oss på reisen når vi skriver neste kapittel for denne kulturskatten. Vi ser frem til å se hvordan dette bygget vil inspirere nye generasjoner og fortsette å være et levende sentrum for kultur og næring.