Text

En unik mulighet i Bergen sentrum

Castbergkvartalet er en sjelden sjanse til å kombinere topp moderne kontorfasiliteter og historisk sus – midt i Bergen sentrum.

Rehabilitering med historisk sus

I hjertet av Bergen sentrum, blant byens liv og røre, tar rehabiliteringsprosjektet Castbergkvartalet form. Dette ambisiøse prosjektet representerer en sjelden sjanse til å forene toppmoderne kontorfasiliteter med en rik historisk arv, alt samlet under ett tak i Vestre Torggaten 5, 7, og 9 samt Håkonsgaten 28A og 28B. Totalt er det 6000 kvadratmeter som skal rehabiliteres og leies ut. Alt under ett og samme tak.

Se prosjektets egen landingsside for plantegninger, stedsanalyse og mer detaljer.

– Her vil det komme svært attraktive arbeidsplasser i et fullservicebygg, sier markedssjef Hilde Skaar i VestenFjeldske Eiendom. På taket vil det komme en felles takterrasse som kan benyttes både til rekreasjon og sosial møteplass. Vi sikter mot å utvikle en bygning som ikke bare er visuelt tiltalende, men også fremkaller en sterk følelse av velvære blant dem som jobber der, fortsetter hun.

Med umiddelbar tilgang til kollektivtilbud, som bybanen og bussforbindelser samt kort avstand til et bredt utvalg av restauranter, butikker, og kulturelle institusjoner, skal kvartalet posisjonere seg som et attraktivt sted for fremtidige bedrifter og arbeidstakere.

Hilde Skaar i VestenFjeldske Eiendom. – Fasilitetene i kvartalet vil være felles møterom, sykkelparkering, garderober og en egen restaurant som er tilgjengelig for alle i bygget.

Atriet - det pulserende hjertet

Atriet er tenkt som et pulserende samlingspunkt for produktivitet og samarbeid. Dette møtestedet er designet for å være fleksibelt og kan enkelt tilpasses en rekke arrangementer og funksjoner, fra frokostmøter til sosiale sammenkomster.

Med en stor skjerm og en behagelig atmosfære er atriet ment å være en sentral og fleksibel ressurs som styrker samarbeid, kommunikasjon og trivsel blant de ansatte.

– Wow, har jeg kontor her? Dette er følelsen vi ønsker ansatte skal få når de kommer inn i bygget.
Foto: VestenFjeldske Eiendom AS/3Destate

Ekstra høy klassifisering

Castbergkvartalet tar sikte på å oppnå Breeam Excellent-sertifisering, noe som stiller høye krav til bærekraftige materialer, energieffektivitet og innemiljø.

Arkitekt Ragnhild Lien Olsen i Artec. – Breeam Excellent-sertifisering stiller store krav til blant annet innemiljø med ventilasjon og lysforhold. Sertifiseringen er med på å sikre et godt sluttprodukt.

Ragnhild i Artec forteller at denne klassifiseringen har gitt dem høyere ambisjoner enn det som ellers er vanlig i et tilsvarende rehabiliteringsprosjekt. – Klassifiseringen stiller strenge krav til materialbruk, bærekraftige materialer med lang levetid og lav miljøpåvirkning, forteller hun.

Ambisjonene resulterer også i en høyere energiklasse for kontorbygget. Også utearealet får en solid oppgradering.

– Vi reetablerer forhagene på gateplan i Vestre Torggaten. Det vil med andre ord bli grøntareal ut mot fortauet.

Byggestart i år - ferdig i 2026

Håvard Fjæreide er administrerende direktør i VestenFjeldske Eiendom AS og ser frem til byggestart senere i år. Rehabiliteringen skal være ferdig i 2026.

– Med en kapasitet på over 6000 kvadratmeter for utleie kombinert med muligheten for å tilpasse lokaler etter leietakers spesifikke krav, ønsker vi at bygget skal representere en fremtid der fleksibilitet og tilpasningsdyktighet er nøkkelord, sier han før han avslutter:

– For de som ønsker å være i forkant av utviklingen og samtidig bidra positivt til Bergens urbane landskap, tilbyr Castbergkvartalet en sjelden mulighet til å etablere seg i hjertet av byen, med alt det innebærer av muligheter og potensial.

Håvard Fjæreide (til venstre) sier at de ønsker å få til det samme som de gjorde med det prisbelønte Vaskerelven 39 i 2020. Da ble de belønnet med Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris. Markedssjef i VestenFjeldske Eiendom AS, Hilde Skaar i midten og Prosjektansvarlig Arkitekt, Ragnhild Lien Olsen fra Artec til høyre.
Foto: Schibsted Partnerstudio

Hvor kommer Castberg-navnet fra?

Bygningene i Vestre Torggaten 5 og 7 ble reist for Musikkakademiet i Bergen, som senere utviklet seg til Griegakademiet.

Initiativet til Musikkakademiet kom fra Torgrim Castberg (1874-1928), som også var akademiets første direktør. I 1913 sørget han for at skolen fikk sine første egne lokaler i bygningsmassen som står der nå.

Fiolinisten Torgrim Castberg (1874-1928) ble født i Skien og vokste opp delvis i Sandefjord, Trondheim og Kristiania. Etter 8 års musikkstudier i Paris og Berlin, kom han i 1900 til Bergen som konsertmester i Harmoniens orkester. I 1905 etablerte han Musikakademiet, Norges første profesjonelle musikkutdanning for barn og unge utenfor Kristiania.
Foto: K. Knudsen & Co. Universitetsbiblioteket i Bergen